Buitenkampers en Het jaar 2602 zijn twee ‘oral history’ projecten over de bezetting van Nederlands-Indië verteld door de kinderen van weleer. De vertellers die u hier hoort spreken waren destijds tussen de 4 en 18 jaar oud. De gebeurtenissen van deze periode worden nauwgezet gereconstrueerd. Het Jaar 2602 vertelt de verhalen van de Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting geïnterneerd werden in de Japanse Burgerkampen. Buitenkampers Boekan Main, Boekan Main! vertelt het verhaal van de Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting buiten de kampen bleven.
Deze projecten zijn geproduceerd door Holland Harbour Productions in samenwerking met Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 en het Museon.
Het Jaar 2602 is gefinancierd door de Stichting Japanse burgerkampen 1942-45 en Het Gebaar.
Buitenkampers 'Boekan Main, Boekan Main!' is gefinancierd door Stichting Japanse Bezetting 1942-45, Het Nederlands Film Fonds, SNS Reaal Fonds, V-Fonds, Stichting 4 & 5 mei, VSB Fonds, Het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Fonds, Just Bridge en de NTR.
Stichting Verfilming Japanse Burgerkampen Holland Harbour Museon
Een fragment uit de film van Andre van der Hout en Linda Lyklema die in 2011 is uitgezonden bij de NPS en nog op dvd verkrijgbaar is
HET EINDE VAN EEN TIJDPERK
Begin 1942 bezet Japan Nederlands-Indië. De Nederlanders moeten gehoorzaamheid zweren aan de Japanse keizer. Voortaan geldt de Japanse kalender: het is het jaar 2602.
In het jaar 2602 vertellen de kinderen van weleer wat ze hebben meegemaakt in de Japanse Interneringskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kinderogen kijken onbevangen het kamp in en weldra zijn honger, dood en gelaarsde soldaten net zo gewoon als handklapversjes en verstoppertje. Ze overleefden het op een paar lepels stijfselpap en werden geconfronteerd met wreedheden, ziektes en eindeloze verveling. Hun verhalen zijn persoonlijke getuigenissen van ontberingen en trauma’s, maar ook van overlevingskracht, inventiviteit en kinderlijke verbazing.
Er is een gratis iApp beschikbaar in de AppStore:
Ga naar de website:
In 1815 werd Nederlands-Indië een reguliere kolonie, het beleid werd er vanaf 1848 medebepaald door de Nederlandse Tweede Kamer. De Nederlandse cultuur manifesteerde zich gaandeweg onder de overzeese Nederlanders via scholen en het vieren van Nederlandse plechtigheden als Koninginnedag, Sinterklaas en Kerstmis.
Japan bezette Nederlands-Indië op 9 maart 1942, twee maanden na de overval op Pearl Harbor, en wilde meteen de invloed van de Nederlandse machthebbers elimineren. Het interneren van alle 300.000 Nederlanders leek ondoenlijk, en dus heeft men uiteindelijk de helft van de Nederlandse burgers in kampen geconcentreerd, via een etnische selectie van mensen met tenminste driekwart Nederlandse voorouders. De overigen bleven buiten de kampen, onder grote Japanse druk om loyaal te worden aan Japan, terwijl ze in 1945, zonder de bescherming van kampwachten en hekken, overgeleverd waren aan de vijandige pemoeda’s die streden voor onafhankelijkheid.